Was getekend... Arendsoog!

door Paul Nowee en
geïllustreerd door Hans G. Kresse

Vanaf 1961 tekende de bekende striptekenaar Hans Kresse voor elk nieuw Arendsoogboek een omslagillustratie en een aantal illustraties in zwart-wit. Dit deed hij tot 1980, 28 boeken in totaal.

In de periode van 1965 tot 1967 schreef Paul Nowee vier verhalen van Arendsoog speciaal voor het striptijdschrift Pep, te weten:
– De goudzoeker van Memphis-City
– Het raadsel van de Rode Rivier
– Strijd om de Woodson-ranch
– Onschuldig verdacht.
Deze verhalen werden in feuilletonvorm geplaatst en per aflevering fraai geïllustreerd door Hans Kresse, in prachtige kleuren.

Voor de boekuitgave van deze vier verhalen is het gelukt de meeste originele schilderingen te achterhalen en daarvan te reproduceren.

 
Jan Nowee en Paul Nowee

Jan Nowee was in zijn vrije tijd hulp-bibliothecaris en hij merkte dat jonge kinderen boeken van Karl May wilden lenen, omdat het zulke spannende verhalen waren. Dat vond Jan maar niks, omdat er naar zijn smaak veel te veel geweld in de boeken van May voorkwam. Hij begon toen zelf te schrijven en het resultaat (1935) was Arendsoog. Net als Jan, was de cowboy Arendsoog een gelovig mens.
Toen Jan stierf had hij een boek half af. De uitgever vroeg aan de familie toestemming om de reeks te mogen voortzetten met een andere schrijver. Na verloop van tijd werd er een manuscript gestuurd en dat werd in familiekringen gelezen. De opinie was dat het manuscript weliswaar goed was geschreven, maar het was géén Arendsoog. Zoon Paul ging vervolgens aan de slag en dat bleek een succes te zijn. Hij ging verder met het schrijven en schiep nog 43 delen, waardoor het totaal van de serie op 63 boeken uitkwam. Paul was, voordat hij Arendsoog van zijn vader ‘erfde’, journalist en hij had voor die tijd nog nooit een boek geschreven.

Hans G. Kresse

Van jongs af was Hans Kresse gegrepen door de tekenkunst. In 1938 debuteerde hij als striptekenaar met Tarzan van de apen, in 1940 gevolgd door zijn eerste cowboystrip Tom Texan. Hij had geen enkele tekenopleiding genoten; hij was een typisch natuurtalent.
Begin 1945 ontstond de stripreeks Eric de Noorman, een gezamenlijk idee van Kresse en Marten Toonder. Eric de Noorman ontwikkelde zich in de loop der jaren tot een van de meest geliefde Nederlandse striphelden. Maar Kresse tekende nog veel meer dan alleen Eric de Noorman. Eveneens van zijn hand zijn strips als Erwin, Xander en Vidocq. Verder publiceede hij een aantal Indianenstrips, waarvan Matho Tonga, De Gouden Dolk en De Indianenreeks voorbeelden zijn. Zeer belangrijk was ook Kresse’s werk als illustrator. Zo maakte hij omslagen en illustraties voor vele tijdschriften en boeken. Kresse kreeg in 1976 de Stripschapprijs en in het eropvolgende jaar de Prix Alfred.
Hans Kresse behoorde tot de belangrijkste striptekenaars en illustratoren van Nederland in de 20ste eeuw en hij heeft vele Nederlanse (strip-)tekenaars geïnspireerd.

Uitvoering

Gebonden in de authentieke bandbestempeling, met stofomslag,
248 bladzijden.
Met vele schitterende illustraties van Hans G. Kresse.

Bestellen

Was getekend... Arendsoog! is verkrijgbaar door overmaking van € 50 o.v.v. "Arendsoog" en uw adresgegevens op
bankrekening NL66 INGB 0004 3099 00, ten name van Uitgeverij Panda in 's-Gravenhage.
U krijgt het boek dan stevig verpakt thuisgestuurd. Levertijd is - afhankelijk van betaalwijze - 5 tot 10 dagen.

Reeds verschenen