De avonturen van Eric de Noorman

door Hans G. Kresse

Van alle striphelden die in de jaren veertig en vijftig hebben rondgelopen, is Eric de Noorman degene die het meest tot de verbeelding van zijn lezers sprak. Sterk, rechtvaardig, een echte held. Welk jongetje wilde niet de Noorman zijn? Zijn avonturen werden door velen op de voet gevolgd in de Nederlandse en Vlaamse kranten. Van de bekende oblong-boekjes gingen er tienduizenden en nog eens tienduizenden over de toonbank om vervolgens heimelijk, onder de dekens, gelezen te worden.

Wie herinnert zich niet de reizen die Eric ondernam om het recht te laten zegevieren? Ze brachten hem in Rome, het Rijk van het Midden, Mongolië, Brittannië, Amerika en zelfs in Atlantis...

Schepper van Eric de Noorman is Hans G. Kresse, een van de beste medewerkers die de Toonder Studio's heeft gehad. Met zijn ongelooflijk talent wist Kresse zich al snel te ontwikkelen tot de beste realistische striptekenaar van Nederland. Schijnbaar moeiteloos zette Kresse de lotgevallen van Eric op papier, de ene keer een rustieke scène in een bos, dan weer een massagevecht met een ontelbare hoeveelheid krijgers erop.

Een van de elementen die de Eric de Noorman-saga onderscheidt van andere series, is dat Kresse's helden echt menselijk en dus feilbaar zijn, ook Eric. Door het lot of een verkeerde beslissing valt hij regelmatig in handen van zijn tegenstanders en hij draagt dan ook vele littekens die hem hieraan herinneren. Ook Erics metgezellen hebben het vaak zwaar te verduren en sommigen geven zelfs hun leven voor Eric, zoals Yark de Stijfhoofdige, die in De geschiedenis van Bor Khan zijn leven opoffert om dat van zijn vorst te redden.

Met het verhaal De eerloze krijg maakte Kresse een voorlopig einde aan de avonturen van Eric de Noorman, maar vervolgde eind jaren '60 de saga met de belevenissen van Erwin, de Noorse koningszoon.

Nu compleet

De eerste drie delen bevatten De jeugd van Eric de Noorman. Deze vier geïllustreerde verhalen maakte Kresse aan het begin van de jaren vijftig voor Pum-Pum, een bijlage van de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws.

In de banden 4 tot en met 20 staan De avonturen van Eric de Noorman, de 67 dagbladverhalen.

In band 21 staan onder andere het verhaal De vrouw in het blauw, alsmede de ruim dertig, niet eerder gepubliceerde Eric-afleveringen die Kresse in de jaren tachtig maakte als begin van een nieuw verhaal. Daarnaast bevat deze band vraaggesprekken met Kresse en tientallen Eric de Noorman-illustraties in kleur en zwart/wit , zoals de boekomslagen van binnen- en buitenlandse uitgaven en ex-libris.

In de banden 22 en 23 zijn - voor het eerst! - De avonturen van Erwin de Noorman gebundeld. Deze vijf verhalen over de zoon van Eric maakte Kresse in de jaren zestig en zeventig voor het stripblad Pep.

In band 24 tenslotte, staan de tot ballonstrip bewerkte versies van Eric de Noorman verhalen: Schipbreukelingen in Rome, De geschiedenis van Bor Khan en Svitjold's offer. Ook een Engelstalige ballonversie van De Heer der Heruli is opgenomen. Kresse tekende voor deze bewerkingen vaak nieuwe plaatjes en paste ook het verhaal in meer of mindere mate aan.

Uitvoering

De boeken zijn gedrukt op licht getint papier, genaaid-gebonden in een kunstlederen band met band-bestempeling en opgeplakte voorplaat. Het formaat is 31 bij 23 cm en elk deel telt ca. 170 bladzijden

Bestellen

De boeken zijn te bestellen via Uitgeverij Cliché.
Voor meer informatie: www.uitgeverijcliche.nl