De avonturen van Panda

door Marten Toonder en medewerkers

Na Heer Bommel en Tom Poes is Panda, of Plukkie Panda zoals velen hem kennen, de bekendste stripcreatie van Marten Toonder.
Populair in binnen- en buitenland had hij lange tijd zelfs het meeste succes van alle strips uit de Toonder Studio’s! 45 jaar stond de strip op een zeer hoog niveau: behalve Marten Toonder droegen gewaardeerde schrijvers als Jan Gerhard Toonder, Lo Hartog van Banda en Eiso Toonder een bijdrage aan het totstandkomen van de verhalen. Tekeningen werden verzorgd door Wim Lensen, Ben van Voorn, Richard Klokkers, Harry Hargreaves, Terry Willers, Fred Julsing, Dick Matena en Piet Wijn.

Op avontuur

Het avontuur staat centraal in de verhalen en Panda trekt als onervaren leerjongen de wijde wereld in om te ontdekken wat er te koop is.
Toen Panda met goed gevolg de school doorlopen had, sprak zijn vader tot hem: ‘Welnu, mijn jongen, je ouders en je onderwijzers hebben alles voor je gedaan wat zij doen konden; nu moet je verder op eigen benen staan. Hier heb je een rijksdaalder om mee te beginnen; ga nu de wijde wereld in, zoek een nette betrekking, wees vriendelijk, vlijtig en eerlijk en zie dat je een goed vak leert; dan kun je het ver brengen.’

Panda reist, op zoek naar een baantje, de hele wereld rond. Elke baantjesjacht levert een merkwaardig soort leermeester op, die voor de nodige avonturen zorgt.

Herhaaldelijk kruist Panda daarbij het pad van de vos Joris Goedbloed voor wie bedriegen een tweede natuur is.
Joris kan het echter niet over zijn hart krijgen Panda in de ellende te storten. Hij bedriegt hem en maakt op grote schaal misbruik van het vertrouwen dat Panda in hem stelt, maar als het er op aankomt houdt hij Panda de hand boven het hoofd.

Panda is honkvast en keert altijd naar het veilige nest Hobbeldonk terug om zich door zijn bediende Jollipop te laten verwennen.

Uitvoering

Elk deel is gedrukt op prachtig papier, op het riante formaat van 31 x 23 cm.
Ze zijn genaaid-gebonden in een kunstlederen band met bandbestempeling en met opgeplakte voorplaat.

 

Bestellen

De boeken zijn te bestellen via Uitgeverij Cliché.
Voor meer informatie: www.uitgeverijcliche.nl