De historie

In 1952 werd Nederland weer een beetje vrolijker, want op 25 oktober verscheen het eerste nummer van het weekblad Donald Duck. Het was het eerste volwassen tijdschrift voor kinderen. In het blad stonden de avonturen van oom Donald en de andere inwoners van Duckstad.
Het tijdschrift was meteen een succes en nog altijd hebben veel gezinnen een abonnement op Donald Duck.

Nog bekender dan de creaties van Walt Disney waren in die tijd Tom Poes en heer Bommel van Marten Toonder. Hun avonturen verschenen al vanaf 1941 in de Nederlandse dagbladen. Drie jaar na de introductie van het weekblad Donald Duck deden Tom Poes en heer Bommel hun intrede in dit tijdschrift.

Het eerste avontuur van Tom Poes werd in het blad al weken van tevoren aangekondigd. Er werd een grote prijsvraag uitgeschreven. Wie de oplossing wist te achterhalen (Donald Duck en àl de dieren gaan de komst van Tom Poes vieren), maakte kans op een van de maar liefst 50 Raleigh-fietsen. Zo'n fiets kostte in die tijd wel 250 gulden.

De toverleerling

Op 1 oktober 1955 ging het eerste avontuur van Tom Poes van start. Het verhaal heette De toverleerling. Hierin neemt heer Bommel de opvoeding van Faustje op zich, maar het grootbrengen van een tovenaarsleerling blijkt geen gemakkelijke taak voor een heer van stand te zijn. Dankzij het ingrijpen van Tom Poes loopt het allemaal gelukkig goed af.

De verhalen van Tom Poes in de Donald Duck waren anders van opzet dan die in de krant. Het waren ballonstripverhalen, geheel in kleur. Iedere week werden drie tot vier platen van de vervolgverhalen gepubliceerd. Het duurde dan ook vele weken voordat een avontuur tot een goed einde was gekomen. De verhalen waren zo anders dan de andere verhalen in de Donald Duck, zoveel geheimzinniger, griezeliger, mysterieuzer, en deze sfeer werd nog eens versterkt door de prachtige inkleuring. De intrige was ingewikkelder en de ontknoping liet langer op zich wachten.

De avonturen van Tom Poes werden door jong en oud met rode oortjes gelezen. Als na vele weken het verhaal afgelopen was, las je het nog eens achter elkaar, en in de lange Kerstvakanties pakte je de hele stapel Donald Ducks van het afgelopen jaar en las je de verhalen nog eens en nog eens. Die sfeer van toen is niet in woorden te vangen; alleen wie de tekeningen weer ziet, de verhalen herleest, weet weer hoe het was.
Wie herinnert zich niet het verhaal De ijzige Heinen met de ijzingwekkende sneeuwmannen, of het neefje van professor Prlwytzkofski in De kleine knappkop?

Tot 1969 verschenen er 58 avonturen van Tom Poes en tussen 1980 en 1984 werden nog eens 11 verhalen gepubliceerd.

Zeldzaam

De oude nummers van het weekblad Donald Duck zijn inmiddels zeldzaam en zeer gezocht. Weinigen hebben dan ook de verhalen van Tom Poes uit de Donald Duck in hun bezit. En ondanks dat ze nog steeds populair zijn, zijn de verhalen nooit compleet in boekvorm verschenen.

In de jaren zeventig en tachtig werd weliswaar een deel van de verhalen uitgegeven, echter sterk ingekort, hertekend en opnieuw ingekleurd. Hierdoor ging de oorspronkelijke sfeer verloren.

Reeds verschenen:

In juni verschijnt