Dick Bos - Alle Avonturen

door Alfred Mazure

Alle 73 avonturen van Dick Bos in een reeks van 19 luxe banden

Voor het eerst worden nu alle 73 avonturen van Dick Bos in een volledige uitgave gebracht, in 19 luxe prachtbanden,
perfect gereproduceerd van de beste opnamemodellen.

Het begin

In het begin van de jaren veertig was er voor de Nederlandse jeugd niet veel leuks te beleven. In die donkere oorlogstijd waren er weinig lichtpuntjes om de jongeren af te leiden van de dagelijkse besognes. Stripverhalen waren een zeldzaamheid. Een paar kranten hadden wel een dagelijkse strip, zoals Mickey Mouse of Bruintje Beer, maar dat waren toch maar brave striphelden, waarvan ook nog eens slechts één enkele aflevering per dag verscheen, zodat het eindeloos duurde voor je een verhaal helemaal gelezen had.

Dick Bos

In april 1941 begon er in Nederland een lichtpuntje te schijnen: opeens lag daar in de kiosken en tijdschriftenwinkels een klein boekje, een boekje met een compleet stripverhaal! En wat voor één! Een met een echte held, met een held van weinig woorden, goed in ’t pak, recht door zee, ijzersterk en watervlug: judoka-detective Dick Bos! Als een lopend vuurtje ging het rond bij de jeugd: voor slechts één kwartje kon je nu een compleet, spannend stripverhaal bemachtigen. En het bleef niet bij dit ene boekje met die mysterieuze titel Het Geval „Kleyn”, want vanaf dat voorjaar verscheen er elke maand een nieuw avontuur van Dick Bos, het ene nog spannender en mooier getekend dan het andere, met intrigerende titels als: Li-Hang, De Raaf, Texas, De lasso, Chicago, Zilver, S.o.s., Dr. X, Jiu-jitsu, Gas...

Een fenomeen

Omdat de boekjes zo klein waren, kon je ze gemakkelijk in je broekzak (ver)stoppen en ze stiekem aan je vrienden laten zien. Dit was iets nieuws!
Een nieuw fenomeen was geboren!

Populair èn verboden

Na de oorlog ging de uitgave van Dick Bos onverdroten voort met steeds weer nieuwe titels. De onderwijzers op school vonden deze boekjes helemaal niks, maar de jongeren genoten ervan.
In 1948 ging er een schrijven uit van de staatssecretaris van Onderwijs, waarin deze onder meer onderwijsinstellingen aanraadde om beeldromans zoveel mogelijk te weren, wegens het opruiend en destructieve karakter ervan. Tot op heden is deze officiële missive van de overheid niet herroepen, maar daar zal Dick Bos niet van wakker liggen.
Al zijn avonturen worden nu, voor het eerst, integraal uitgebracht!


 
Uitvoering

De boeken zijn gedrukt op licht getint papier, genaaid-gebonden in een kunstlederen band met band-bestempeling en opgeplakte voorplaat. Het formaat is 31 bij 23 cm en elk deel telt ca. 200 bladzijden.


Bestellen

De boeken zijn vanaf heden niet meer leverbaar bij de uitgever.

Te verschijnen:

Laatst verschenen