De avonturen van Panda

door Marten Toonder en medewerkers

Na Heer Bommel en Tom Poes is Panda, of Plukkie Panda zoals velen hem kennen, de bekendste stripcreatie van Marten Toonder.
Populair in binnen- en buitenland had hij lange tijd zelfs het meeste succes van alle strips uit de Toonder Studio’s! 45 jaar stond de strip op een zeer hoog niveau: behalve Marten Toonder droegen gewaardeerde schrijvers als Jan Gerhard Toonder, Lo Hartog van Banda en Eiso Toonder een bijdrage aan het totstandkomen van de verhalen. Tekeningen werden verzorgd door Wim Lensen, Ben van Voorn, Richard Klokkers, Harry Hargreaves, Terry Willers, Fred Julsing, Dick Matena en Piet Wijn.

Op avontuur

Het avontuur staat centraal in de verhalen en Panda trekt als onervaren leerjongen de wijde wereld in om te ontdekken wat er te koop is.
Toen Panda met goed gevolg de school doorlopen had, sprak zijn vader tot hem: ‘Welnu, mijn jongen, je ouders en je onderwijzers hebben alles voor je gedaan wat zij doen konden; nu moet je verder op eigen benen staan. Hier heb je een rijksdaalder om mee te beginnen; ga nu de wijde wereld in, zoek een nette betrekking, wees vriendelijk, vlijtig en eerlijk en zie dat je een goed vak leert; dan kun je het ver brengen.’

Panda reist, op zoek naar een baantje, de hele wereld rond. Elke baantjesjacht levert een merkwaardig soort leermeester op, die voor de nodige avonturen zorgt.

Herhaaldelijk kruist Panda daarbij het pad van de vos Joris Goedbloed voor wie bedriegen een tweede natuur is.
Joris kan het echter niet over zijn hart krijgen Panda in de ellende te storten. Hij bedriegt hem en maakt op grote schaal misbruik van het vertrouwen dat Panda in hem stelt, maar als het er op aankomt houdt hij Panda de hand boven het hoofd.

Panda is honkvast en keert altijd naar het veilige nest Hobbeldonk terug om zich door zijn bediende Jollipop te laten verwennen.

Nu compleet

Uitgeverij Panda gaat vanaf 2 mei 2012, de honderdste geboortedag van Marten Toonder, alle Panda-verhalen bundelen in 44 luxe banden.
Alle 199 verhalen die tussen 1946 en 1993 in dagbladen zijn verschenen, zullen worden opgenomen:
deel 1 t/m 33 bundelen de ondertekst-verhalen;
deel 34 t/m 44 bundelen de ballontekst-verhalen.

We streven er naar om per jaar minimaal vier delen te publiceren. Als eerste delen zijn verschenen: deel 1, (het begin van Panda) en deel 34 en 35 (de eerste ballontekst-verhalen).

Uitvoering

Elk deel wordt gedrukt op prachtig papier, op het riante formaat van 31 x 23 cm.
Ze worden genaaid-gebonden in een kunstlederen band met bandbestempeling en met opgeplakte voorplaat.
Een deel telt circa 160 bladzijden.
De prijs is € 56,- per deel, prijswijzigingen voorbehouden.

 

 

 

 

Bestellen

De boeken zijn verkrijgbaar bij Uitgeverij Panda en tevens in de gespecialiseerde stripwinkel.
U kunt telefonisch intekenen of gebruik maken van het intekenformulier.
Het is ook mogelijk losse delen te bestellen.

Te verschijnen:

Onlangs verschenen